Hvilken a-kasse passer til mig?

Odagpenge jobcentervenstående spørgsmål har mange stillet sig selv, når de har besluttet sig for at lave en “forsikring på deres lønseddel” i form af tilmelding til en a-kasse. Det kan være en jungle at finde den rette a-kasse, og derfor har vi på Esome lavet en udførlig guide fyldt med gode råd til, hvordan du vælger den rigtige a-kasse. Men først er det vigtigt at forstå, hvad en a-kasse rent faktisk er, og hvorfor den er super vigtig for dig.

Hvad er en a-kasse og hvad hjælper den?

En a-kasse er hjælper dig økonomisk, hvis du bliver fyret fra dit job, eller hvis står uden job, når du er færdig med at uddanne dig. Har du været medlem af en a-kasse i mindst et år, mens du er i gang med at uddanne dig, er du berettiget til økonomisk støtte, så snart du færdiggøre din uddannelse – i tilfælde af, at du står uden job.

“Hvorfor skal jeg så have en a-kasse, hvis jeg allerede har et job?”

Vil mange sikkert spørge sig om. Svaret er enkelt. Som medlem af en a-kasse, får du økonomisk støtte i tilfælde af, at du bliver fyret eller din virksomhed går konkurs etc. Desuden kan der være mange andre fordele ved at være medlem af en a-kasse, som f.eks. hjælp og rådgivning til at søge job eller måske til lønforhandling eller forfremmelse i din nuværende stilling.

Hvor meget giver en a-kasse i støtte?

Hvis du bliver fyret og har været medlem af en a-kasse, opnår du støtte i form af dagpenge. Hvis du er fuldtidsforsikret, kan du opnå den højeste dagpenge-udbetaling som er 17.658 kr. om måneden, hvilket svarer til en dagpengesats på 815 kroner om dagen. 

I tvivl om realkredit? Se mere her.

Hvis du har tjent 21.350 kr. eller mere om måneden og arbejdet minimum 25 timer om ugen i gennemsnit de seneste tre måneder, vil du få den højeste dagpengesats. Det er vigtigt at understrege, at man ikke bare kan tilmelde sig en a-kasse efter man er fyret og forvente at få dagpenge med det samme. 

Konklusion: En a-kasse er vigtig for både jobsøgende, studerende og folk i arbejde, hvis man gerne vil sikres økonomisk i tilfælde af at man bliver arbejdsløs. Som medlem af en a-kasse får du dagpenge, mens du er ledig, hvis du har haft a-kasse mens du har arbejdet.


Hvilken a-kasse skal jeg vælge, hvis jeg er studerende?

Som studerende kan du mange steder gratis blive medlem af en a-kasse. A-kasse tilbyder gratis medlemskaber til studerende, fordi a-kasserne ved, at studerende er i gang med uddanne sig til at få et job, og at de ikke har mange penge, mens de studerer. Men når de studerende er uddannet vil de – på trods af, at nogen ikke får et job med det samme, bidrage positivt til a-kassen rent økonomisk, da medlemskabet koster penge, så snart du er færdig med uddannelsen. 

Hvis du som studerende vil opnå fuldt udbytte af en a-kasse, er det afgørende, at du tilmelder dig mindst et år, inden du bliver færdig med studiet, og SU-tiden rinder ud. Hvis ikke, betyder det, at du mister den første måneds dagpenge, hvilket ca. svarer til 14.000 kr. I tilfælde af, at du ikke får tilmeldt dig et år før din uddannelse slutter, så er det vigtigt, at du får det gjort senest 14 dage, efter du stopper på dit studium. I så fald vil du modtage dine første dagpenge den kommende måned. 

Konklusion: Gratis medlemskab hos en a-kasse som studerende er et fremragende tilbud, som der ikke er nogen god grund til at sige nej til. Uanset om du ønsker at være medlem af en a-kasse efter endte studie.

Jeg er business-mand/kvinde – hvilken a-kasse skal jeg vælge? 

Har du taget en uddannelse inden for salg, marketing, økonomi, ledelse, strategi kommunikation på en af landets handelshøjskoler, erhvervsakademier eller lignende, så er der er også en særlig a-kasse henvendt til netop dig.

Business Danmark – a-kasse for salg og marketing 

Business Danmark er individualistisk fagforening og moderne a-kasse for alle med interesse for salg, marketing og rådgivning.

Business Danmark tilbyder medlemmerne juridisk rådgivning, coaching, selvudvikling, kontante fordele og a-kasse.

Business Danmark er uafhængig af partipolitik og støtter ikke politiske partier, men koncentrerer sig som fagforening om at være medlemmernes foretrukne service- og sparringspartner med vægt på individuel service til en konkurrencedygtig pris.
Business Danmark er både for lønmodtagere og selvstændige.

Med Business Danmark får du:

 • Dagpenge på 14.473 kr. hvis du bliver ledig
 • En af de absolut billigste a-kasser
 • Fagforening og a-kasse – samlet i ét.
 • Individuel rådgivning og juridisk hjælp, gennemgang af kontrakt, løn og arbejdsforhold
 • Særlig stor kendskab til salgs og marketing – hjælp til at få jobbet
 • Efterløn – som medlem af en a-kasse bliver du berettiget til efterløn.

Business Danmark er åben for alle – Esome.dk anbefaler dog kun Business Danmark, hvis du har interesse for salg og marketing.

Blev medlem allerede i dag via dette link

 Lang universitets-uddannelse – hvilken a-kasse passer til mig? 

Når du har taget en lang uddannelse, eller er studerende på en længere videregående uddannelse på et af landets universiteter, er det en god idé at blive medlem af en a-kasse, der forstår netop dine behov og muligheder. Der findes flere a-kasser, der har specialiseret sig inden for det veluddannede segment af befolkningen, her er de vigtigste:

MA-a-kasse – magistrernes a-kasse

MA a-kasse er specialister inden for folk, der kommer fra humaniora, naturvidenskab, samfundsvidenskab, it, kommunikation, sundhed, psykologi og pædagogik. MA’s konsulenter selv uddannede akademikere. Med MA a-kasse får du:

 • Dagpenge på 14.473 kr. i tilfælde af ledighed
 • Individuel og målrettet sparring på kurser, cv-rådgivning og karrieresamtaler
 • Kendskab til din uddannelse, dine kompetencer og vejen til dit drømmejob.
 • Tilstedeværelse i alle fire universitetsbyer: København, Odense, Aarhus og Aalborg.
 • Ekspertise i freelancearbejde, projektansættelser og selvstændig virksomhed.
 • Adgang til MA Jobmatch, derved tæt samarbejde med arbejdsgiverne om rekruttering af kvalificerede medarbejdere

Bliv medlem af MA a-kasse i dag og deltag i konkurrencen om en iPad (værdi: 4.000 kr) 

Andre a-kasser for højtudannede er: Akademikernes a-kasse og CA a-kasse

Hvilken a-kasser er billigst?  

Det er relativt simpelt at sammenligne a-kasser, da alle betaler samme dagpenge-sats. Derfor kigger mange efter, hvilken a-kasse der har det laveste kontigent. Her på Esome har vi lavet et overblik over de billigste a-kasser:

 1. Ledernes a-kasse (kontigent: 433 kr. pr. måned)
 2. Business Danmark (kontigent: 441 kr. pr. måned)
 3. ASE a-kasse (kontigent 442 kr. pr. måned)
 4. CA A-kasse ((kontigent: 444 kr. pr. måned)
 5. Det Faglige Hus (kontigent: 451 kr. pr. måned)
 6. MA a-kasse (kontigent: 458 kr. pr. måned)
 7. Krifa (kontigent 460 kr. pr. måned + fagforening for kun 39 kr. ekstra)

Som det ses, er der altså ikke særlig stor besparelse at hente fra de billigste a-kasser. Tilgengæld kan de være meget billigere end nogle af de dyre a-kasser, såsom Dansk Metal, 3F og HK eksempelvis.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *