Analyse af en leder – Sådan tænker en leder

Dette følgende eksempel er så banalt, at mange vil grine af det. Alligevel er det værd at studere.

Det har noget med analyse af en situation at gøre. Og hvor mange gange har man ikke siddet over for en belæst og grundig leder og undret sig over, at han ikke kendte eksemplet om æsken med kuglerne?

En leder skal, hvis han vil fortsætte med at være leder, hurtigt og sikkert kunne analysere en situation og derpå danne sig en mening om, hvordan han vil have situationen til at udvikle sig. Rammer han rigtigt, er det godt, rammer han forkert er hans lederskab i fare.

Leder, æsken og kuglernesorte hvide kugler

Jeg har en æske med 1000 kugler i. Der er 750 sorte og 250 hvide kugler.

Nu fortæller jeg dig, at jeg vil tage 25 kugler op af æsken. En af gangen og uden på forhånd at se på dem, og du skal fortælle mig, hvilken farve den næste kugle har.

Nu går vi igang, og du skriver på et stykke papir, hvilken farve, du tror, at den første kugle har. Sort eller hvid? Eksemplet er faktisk for let, for i forretningslivet er der næsten altid en lang række muligheder.

Her er bare 2. Sort eller hvid. Den første kugle var sort. Nu skal du forudse, hvad den næste kugler er. Nr. 2 kugle var også sort. Nu skal du forudse hvad den 3 kugler er.

Den 3 var hvid.
Den 4 var sort.
Den 5 var sort.

Nu forudsiger du den 6 kugles farve. Og så videre. Hvordan analyserer du situationen? Er du uden nogen for for uddannelse og uden for meget logisk sans, starter du naturligvis med at etablere en øjeblikkelig hypotese: Der er flere sorte end hvide kugler i æsken, og derfor må der oftest komme en sort kugle.

De første erfaringer viste 2 sorte og derpå en hvid kugle, og du gætter på, at dette forslag holder – indtil sort og hvid ændrer takt, og derpå ændrer du også øjeblikkelig din takt.

Hvis mønstret nu ændres totalt med 5 hvide kugler efter hinanden, så vil du sikkert vædde på, at de næste 3-4 kugler afgjort vil blive sorte. I alle tilfælde er du imidlertidige ude på herrens mark, og er ikke en god, kold og analytisk leder.

Det problem skal takles anderledes

Men hvordan?

Tænk nu lidt over det, før du får forklaringen. Du vil jo være en leder ikke? En trænet leder ville aldrig drømme om, at anvende ovenstående metode.

Han ville sikkert sige til sig selv: 3/4 af kuglerne er sorte 1/4 af kuglerne er hvide Det vil sige, at hver gang en kugle hentes op fra æsken, er der 3 chancer ud af 4 for at kuglen er sort. Derfor vil en trænet leder hver gang foreslå sort.

Og denne trænede leder eller analytiker ville slå dig de fleste gange. Hvorfor? Jo han havde en bedre metode end din. Og derfor kan du komme i den situation, at du overfor bestyrelsesformanden, ejerne af firmaet, pressen din bankdirektør, dit potentiale og din familie eller venner skal forklare, hvorfor din metode ikke var så god.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *