Er du snart færdig med studiet og frygter for den endeløse jobsøgningsproces eller har du sagt op/er blevet fyret og skal i gang med jobsøgningen? Alene det at sætte sig målrettet ned og skrive ansøgninger kan være en udfordring, som skal overvindes.
Hvis du skal i gang med en jobsøgningsproces, som du ikke helt ved, hvor lang tid, vil komme til at vare, så er det en god idé at sætte noget struktur på din dag, så du når dine mål og samtidig føler du har en ”arbejdsdag” og fritid. Det kan i sig selv være angstprovokerende, at du pludselig ikke har nogle faste deadlines, eller en tidshorisont for, hvornår du skal tilbage fra ferien – dette kan have en psykisk effekt på enhver – specielt hvis jobsøgningen ikke giver pote indenfor en overskuelig periode, selvom du gør alting rigtigt. Vi har samlet nogle tricks til, hvordan du kan gribe processen an fra start:
Kom væk hjemmefra og fastsæt din arbejdsdag
Dagene kommer hurtigt til at flyde sammen, hvis du går rundt derhjemme hele dagen. Derudover kommer du til at lave alt muligt andet, end det du bør fokusere på – nemlig at skrive ansøgninger. Det er derfor en god idé at sætte noget struktur på din hverdag, ved at få den til at ligne en arbejdsdag så meget som muligt. Aftal med en arbejdsløs/studerende ven/veninde, at I mødes på en læsesal, bibliotek eller andet og laver noget fra kl:x-x (f.eks. 9-16) hver dag. Har du ikke nogle venner/veninder i samme situation, så er der i de større byer muligheder for at leje sig ind på i et kontorfællesskab, hvor der sidder andre arbejdsløse, selvstændige eller studerende. Her får man noget fællesskab og socialt samvær, som man hurtigt kan komme til at mangle, når man er arbejdsløs.
Et holistisk perspektiv
Ofte har vores præstation på et område af vores liv en afsmittende effekt på andre områder. Det handler om at sikre sig selv en følelse af, at man godt kan, at man er god nok, og at der nok skal være et job lige om hjørnet osv. Selvom det måske lyder som en gammel ridset plade, så er en prioritering af sund kost, motion og nok søvn en lille ting, som gør en enorm forskel på andre områder af livet. Både i forhold til den mentale effekt det giver at vide, at man gør noget godt for sig selv og ikke (hele tiden) lader tingene sejle, men derudover også for at forebygge stress og depression samt give din krop de bedste betingelser for at være frisk, energifyldt og udhvilet. Har du problemer med at sove, fordi du måske stresser, så forsøg at supplere kosten med et kosttilskud som eksempelvis Magnesium, der, hvis du tager den før sengetid, giver en bedre søvn.
Prioritér dine hobbyer og fritid
Noget der hurtigt kommer til at ske, når man er arbejdsløs er, at din dag flyder sammen. Måske du går sent i seng og står sent op. Du sidder måske og laver ansøgninger om aftenen foran fjernsynet, fordi du ikke helt fik lavet det du skulle i løbet af dagen, og derved kommer du ind i en cyklus, hvor du i realiteten aldrig har fri fra jobsøgningen. For igen at få struktureret din dag, bør du lave et klart skel mellem fritid og ”arbejde”, som du overholder. Når klokken er 16 tager du hjem eller videre til en hobby eller fritidsaktivitet, så du også får ledt tankerne hen på noget andet – at være arbejdsløs og grublerier omkring fremtiden kan hurtigt komme til at fylde dine tanker i alle dine vågne timer. Desuden har du brug for succesoplevelser andetsteds og du har behov for at føle, at du lykkes med andre opgaver, hvis det ikke går som du ønsker med jobsøgningen.
Gå i gang med projekter, du har haft liggende på hylden
Selvom du måske ikke kan se de positive sider ved at være arbejdsløs, så prøv alligevel at få det bedste ud af det. Nu har du tiden til at påbegynde et projekt, som du har haft liggende på hylden i langt tid grundet tidsmangel. Om det er at træne op til et Marathon, at læse en masse fag- eller skønlitteratur, at lære at strikke eller noget helt andet, så er det nu, du skal starte. På denne måde føler du, at du udvikler dig og samtidig får krydset en ting af din ”bucketlist” over ting, du gerne vil nå. Det giver lidt point på selvtillidskontoen og en følelse af, at tiden ikke er blevet spildt.