At søge job inden for den juridiske verden sker med andre succesparametre end så mange andre brancher. Her lægges især vægt på de formelle omstændigheder – det vil sige i første omgang de karakterer, du har tillagt dig på jurastudiet.
Karakterne er dog ikke det eneste, du har at spille på, søger du job som advokat, som virksomhedsjurist, som fuldmægtig eller anden juridisk stilling.
Esome.dk har sammen med JUF.dk – advokatportal – fundet 5 mulige parametre, du har mulighed for at vende til din fordel i forbindelse med en jobansøgning.
Karakter
Først og fremmest er der naturligvis karakterne.
Karakterne er ikke det, der i sidste ende lander dig jobbet – men det bliver brugt af virksomhederne som screeningsværktøj. Hvis en stilling opslås i det nuværende miljø får en given virksomhed et stort tocifret antal ansøgninger. Her bruges karakterer til at lave en grovsortering af alle de ansøgende.
Dine karakterer her derfor til formål at få dig forbi den første screening.
LLM
En måde at få dig selv til at se ekstra godt ud er ved at tage en LLM. En LLM – også kaldet en Master of Laws – er en uddannelse efter endt studie i Danmark, du har mulighed for at tage i et andet land. Det er en et-årig overbygning, du kan tage bl.a. i USA, Australien eller rundt omkring i Europa.
En LLM højner især dit juridiske engelsk samt det felt, du vælger at læse en LLM inden for. Det giver dig ekstra perspektiv på verden.
At have taget en LLM vil alt andet lige stille dig bedre i forbindelse med en ansættelsessamtale. Udfordringen ved en LLM er, at du ofte vil ud at skulle samle penge ind til at studere i udlandet, der ikke kører med samme gunstige studieordninger som her i Danmark.
Engageret i studie – ud over studiet
Er dine karakterer gode nok til at komme forbi den indledende screening, vil der blive kigget på, hvad du har lavet på studiet ”ud over jura”.
Har du haft et studiejob – i givet fald hvor og hvad har du lavet?
Eller har du været engageret i de sociale foreninger på jurastudiet – fx ELSA, en studenterpolitisk organisation eller et festudvalg?
På Aarhus Universitet er der et udbygget studieliv, hvor du som studerende har rig mulighed for at melde dig ind i en forening. Det er her alment kendt, at et formandskab som en forening er en genvej til et juridisk job efter endt studie.
De, der har brugt hele deres studie på at sidde inden døre og læse mangler et vidst verdensperspektiv. Det sender et uheldigt signal.
Specialefag
Hvilke fag du tager på din kandidatuddannelse har stor betydning for de jobs, du søger.
Hvis jobbet du søger på ingen måde resemblerer de fag, du har haft, står du i en svær situation.
Fagene på jurastudiet sætter dig ikke i stand til at løse juridiske opgaver inden for feltet fra den ene dag til den anden – men det giver dig en grundlæggende viden, arbejdsgiveren sætter plads på. Udvidet selskabsret betyder, at dine chancer for at arbejde som erhvervsadvokat stiger betragteligt, mens bio-ret ikke hjælper dig videre mod ansættelse som skatteretsadvokat.
Tidligere arbejdspladser
En smule relateret til hvad du har lavet under studiet spiller det ind, hvor du har arbejdet.
Arbejde hos nogle firmaer i sig selv er direkte billet til ansættelse andre steder.
Har du tidligere haft juridiske stillinger – også blot som stud.jur. – kender du ”the works of” et advokatkontor og vil have større chancer, søger du en stilling som fuldmægtig.
Og så en personlig samtale
Var alle ovenstående punkter i orden?
Så kan du være heldig at snige dig ind til en personlig samtale.
En personlig samtale får du kun, hvis dine meritter er godkendte. Den får du, hvis arbejdsgiveren gerne vil se, hvilken kemi, du har.
Det er et helt andet emne – læs denne tekst på esome.dk for at komme videre på det punkt. Der er også en række formelle ting i forhold til ansøgningen – læs et godt indlæg på esome.dk heromkring.