Vi går som mennesker først i stå, når vi stopper med at lære.
For mange danskere på arbejdsmarkedet er uddannelse noget, man tager, når man er ung – og det stopper, når man er færdig på universitetet eller anden videregående uddannelsesinstitution.
Men sådan burde det ikke være.
I starten lærer vi også, når vi går på arbejde. Indlæringskurven på en ny arbejdsplads er meget stejl. Men efter 3-5 år på samme arbejdsplads er den fladet voldsom ud, og det kan føles som om, at man ikke længerere lærer noget.
Her kan det være en idé at begynde at se sig om efter et nyt og mere udfordrende job for ikke at gå helt i stå.
Du kan også løbende tage uddannelse (både i arbejde og som ledig) for at holde dig skarp og attraktiv som arbejdstager. Des mere attraktiv, du er som arbejdstager, des højere en løn har du mulighed for at forhandle dig til.
Mini MBA
En nylig trend inden for de øvre lag i dansk erhvervsliv er at tage en mini MBA. En normal MBA – Master of Business Administration – er noget, man tager på en uddannelsesinstitution og som tager måneder. Men en mini MBA er et komprimeret forløb, der ofte passer ind “ved siden af” et almindeligt fuldtidjob.
En sådan mini MBA er ikke en billig sag og koster hurtigt 50-100.000 kroner. Ofte ses det, at arbejdsgiveren betaler som en investering i medarbejderen.
En hurtig “joke” i den anledning:
En leder i en virksomhed spørger, hvad der sker, hvis man bruger tid og penge på at uddanne medarbejderne og de så finder et andet arbejde. En anden leder svarer:
“Hvad sker der, hvis vi ikke gør, og de bliver?”
6 ugers kursus
Hvis du er ledig, på dagpenge og inde i den såkaldte første dagpengeperiode (det første halve år) har du per skrivende stund ydermere mulighed for at få et 6 ugers kursus for ledige.
Dette kursus betales af jobcenteret og din a-kasse. Det er især til at finde kurserne i de større danske byer – København, Aarhus og Odense.
Kurset udbydes af private kursusudbydere og koster cirka 22.000 kroner for de 6 uger, men opfylder du ovenstående betingelser, eller får du herudover dispensation, får du kurset uden at skulle betale herfor.
Se en oversigt over udbudte kurser på denne side.
Søg uopfordret og bliv belønnet
Du kan med fordel søge job uopfordret hos en virksomhed, hvor du mener, at du har noget at lære. Rigtig mange ledere og chefer tager gerne mentor rollen, hvis de mener, at du er den rette person.
At søge uopfordret kan være en udfordring, men ikke desto mindre skal du have det med i dine overvejelser, når du gerne vil uddanne dig selv. En virksomhed i vækst som Alor.dk ansætter gerne uopfordret, som du kan finde info om her: Job hos Alor.dk
VUC – Voksen Uddannelses Center
En tredje mulighed for uddannelse er VUC.
Dette er dog ment som et “alternativ” til gymnasiel uddannelse. Man bliver som studerende her udlært på gymnasieniveau eller hvad der svarer til et lille hak herudover. Har man bestået gymnasiet og en videregående uddannelse, har man altså ikke meget at vinde ved at starte her.
Aftenkurser
Rundt omkring i landet kan du stadig tage aftenkurser i fx andre sprog, matematik, ledelse, projektledelse og lignende.
Selvom aftenkurser ikke er hvad det var, da “Den eneste ene” løb over skærmen, er det i de større byer stadig en udmærket måde at lære på uden at komme på tværs med ens dagsbeskæftigelse som et job.