Uddannelse: Stadig den eneste vej til succes?

Fra barnsben får vi fortalt, at vi skal sørge for at tage en uddannelse. Med uddannelsen i hånden har vi ”noget at falde tilbage på”, og vi kan derefter give os i kast med det, vi i vores liv ellers kunne tænke os.

Der er dog flere udfordringer i denne model.

Delvist bruger vi nogle af de potentielt mest produktive år i vores liv på at uddanne os sammen med flere tusinde andre danskere.

Og delvist kan det være, vi med tiden helt mister lysten til fx at rejse, starte som iværksætter eller lignende.

Men den helt store fælde ligger i, at man når man er færdig med studiet har fået en kæreste, måske et barn, måske endda en lejlighed – og så er man lige pludseligt bundet fast til Danmark på en anden måde, end man måske havde regnet med.

Så kan det være svært ikke at tage det job, man får tilbudt efter studiet, selvom det ikke var det arbejde, man gennem hele ens liv har drømt om. For er der overhovedet andre muligheder?

LockVi låser os fast

Den store risiko er, at vi ender med at låse os fast i et projekt, vi ikke kan slippe igen. Ikke fordi, vores lyst er enorm – men fordi projektet, arbejdet, giver os penge ind ad døren hver måned, så vi kan betale husleje, komme i biografen og leve komfortabelt.

Men når vi lever komfortabelt, hvorfor så tage den reelle risiko det er at prøve noget ”nyt” – at blive iværksætter og sige ens job op, at dedikere alt på at blive professionel fodboldspiller eller noget helt tredje? Hvis vi har det godt, hvad vinder vi så på det?

Lykkes alt i forbindelse med et sådant projekt, bliver gevinsten mange gange større end indsatsen.

De mest succesfulde iværksættere er mangemillionærer og derved økonomisk fuldstændigt uafhængige allerede fra en tidlig alder af.

Men så heldige er alle bare ikke. Og så er det svært at tage risikoen, hvis man egentligt har det meget godt.

Mønsterbrydere

Enkelte gange ser vi i Danmark mønsterbrydere, der er lige glade med, hvad der af samfundet forventes af dem (få en uddannelse, få et job, fortsæt) – de gør i stedet det, de tror gør dem glade.

Et eksempel på en sådan er Michael Roscoe, der har startet ejendomsmæglertjenesten Salea.dk trods en god, lønnet stilling hos en anerkendt dansk virksomhed.

Denne artikel fra Betastof.dk handler om, hvorfor Michael tog det valg. Her er det værd især at citere:

”Jeg har oplevet, at grænsen for, hvornår jeg har lyst til at give op skubbes længere og længere, hver gang jeg har stået over for den.”

Det håber undertegnede kan tjene som inspiration.

Nysgerrig? Læs mere

Hvis du heller ikke tror, at uddannelse og en fastløst tilværelse er den eneste mulighed, overvej da at læse bl.a.:

  • 4 Hour Workweek af Timothy Ferris
  • I Will Teach You To Be Rich af Ramith Sethi
  • Rich Dad Poor Dad af Robert Kiyosaki
  • Kick Ass af Jesper Buch

Blandt mange flere – alle bøger kan findes hos Saxo.com.

Se også følgende video som afslutning på indlægget, har du et par minutter mere:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *