Sådan forhandler du en bedre løn

Du står muligvis over for en fremtidig lønforhandling men ved ikke, hvordan du skal bære dig ad.

Kommunikation er nøglen til at forhandle sig frem til en lønforhøjelse over gennemsnittet, og dette er ikke altid en nem opgave, hvis ikke du ved, hvordan du skal gøre. Mange føler sig også dårligt tilpas over at skulle bede chefen om mere i løn, særligt grundet nervøsitet.

En lønforhandling er på mange måder en konfrontation, som man nemt tager afstand fra – men så er det heller ikke sikkert, at der kommer til at stå et højere tal på lønsedlen. Der er heldigvis en række ting, du selv kan gøre, sådan at lønforhandlingen ikke bliver en ubehagelig oplevelse.

Hav dine begrundelser i orden

Du skal forsøge at undgå en dramatisk konfrontation med din chef under lønforhandlingerne. Brug i stedet tid og energi på at lægge grunden til forhandlingerne ved at lægge fokus på kvaliteten af dit arbejde. Du skal altså formidle, hvorfor du mener, at du fortjener en lønforhøjelse. På denne måde vil din chef mærke værdien ved at have dig på arbejdspladsen. Du skal altså have dine begrundelser i orden inden du træder ind ad døren til mødet, så du kan formidle dine værdier for virksomheden på bedst mulig vis.

Undersøg markedet og afvej dine risici

Inden du tager til lønforhandlingsmøde, kan du med fordel analysere din position på markedet. Hvilken lønpakke vil en person på din alder, med din erfaring og dine kvalifikationer kunne få andre steder? Hvis du har den viden på plads angående markedet, og hvad du kunne få andre steder, vil magtbalancen med al sandsynlighed ligge på din side, og din chef vil blive nødsaget til at imødekomme dine krav.

Vær fleksibel

Det er ikke altid, at din chef vil være i stand til at kunne imødekomme dine økonomiske krav. Du kan derfor med fordel have nogle alternative forslag klar, eksempelvis øget frihed eller en ny firmabil. Du kan også forhandle om større ansvar eller bedre uddannelsesmuligheder, så du kan gøre dit CV stærkere og udfordre dig selv.

Sidst men ikke mindst handler det om, at du beder om lønforhøjelsen, for ofte kommer den ikke af sig selv. Mange frygter afslag eller har ikke lyst til at sætte chefen i en vanskelig position. Men hvis du ikke spørger, vil din chef gå ud fra, at du er tilfreds med din nuværende løn – også selvom dette ikke er tilfældet.

Hvis du stadigvæk frygter lønforhandlingen, kan du også tilmelde dig et kursus i forhandlingsteknik, så du er 100 % rustet til den kommende lønforhandling. Her vil du lære, hvordan to parter kan nå til enighed i en forhandling med den gode relation i fokus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *