Sådan bevarer du fokus på en støjende arbejdsplads

Du sidder dybt begravet i dit arbejde, og du er i gang med en opgave, der kræver koncentration og fokus. Pludselig ringer kollegaens telefon i baggrunden – hun tager den og en lang snak om komplet ligegyldige emner ødelægger din koncentration.

Sådan ser arbejdsdagen ud for rigtig mange danskere, i takt med at det åbne kontormiljø er blevet mere og mere populært. Men hvordan kan du bevare fokus på en støjende arbejdsplads? Der er en række ting, du selv kan gøre, for at få en bedre arbejdsgang. Læs denne artikel og bliv klogere på, hvad disse ting er.

Lyd kan også gavne

Din produktivitet, dit humør og sågar dit helbred påvirkes meget af lyd, og du skal derfor tage lyd og støj seriøst. Støj er ikke kun snak på kontoret, men også baggrundsstøj, der kan ødelægge din produktivitet.

Lyd kan dog også gavne din produktivitet helt enormt, da musik kan fremkalde forskellige sindstilstande. Der findes dog ikke et enkelt svar på, om musik kan booste DIN produktivitet, da effekten er meget individuel – men du kan med fordel prøve det af.

Vælg musik uden sang

Ligeså meget som en samtale mellem mennesker i baggrunden kan forstyrre dig, ligeså meget kan sangtekster i musik gøre det samme. Vælg derfor musik, der ikke indeholder genkendelig tekst – det kan eksempelvis være klassisk musik eller jazz.

Vælg den rette musik til arbejdsopgaven

Til arbejde, der kræver fuld koncentration og fokus, er der flere studier, der tyder på, at musik og andre lyde med genkendelige mønstre kan nedsætte din produktivitet betydeligt. Men absolut stilhed er heller ikke godt for kreativiteten.

Du kan derfor eksempelvis høre fuglesang, cafésnak eller vælge lyd, der er nøje udvalgte ud fra forskningsresultater, der viser præcist, hvilke rytmer og typer musik og lyde der styrker dit fokus. Det lyder måske omfattende, men der findes flere forskellige apps, der kan hjælpe dig godt på vej.

Anskaf dig et par gode høretelefoner

Hvis du sidder i et åbent kontormiljø, vil du ofte opleve kraftig baggrundsstøj, hvilket også kræver et par ekstra gode høretelefoner. Du kan eksempelvis købe et par, der er støjreducerende høretelefoner eller et par Apple høretelefoner.

Find det par høretelefoner, som matcher dine behov bedst muligt – et par gode høretelefoner dæmper alle baggrundslyde markant og giver dig mulighed for selv at styre lydbilledet fuldstændigt.

HUSK! Alle mennesker er forskellige

Blot fordi forskningsstudier giver bestemte resultater, er det ikke sikkert, at du skal følge disse råd. Der vil altid være afvigelser, og nogle mennesker vil helt sikkert opleve en positiv effekt ved at høre nogle bestemte typer musik til arbejde, der kræver høj koncentration og fokus.

Prøv dig frem, så du kan finde ud af, hvad der virker bedst for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *