Hvilke typer uddannelser er der være brug for i fremtiden?

Teknologien og ikke mindst digitaliseringen har været med til at ændre, hvordan vores hverdag ser ud.  Internettet har været med til at disrupte flere brancher, med det resultat, at mange jobs skal redefineres, således at de er up to date med tidens trend. Det stiller store krav til uddannelsesinstitutionerne i Danmark, hvor mange af dem ikke kan følge med den digitale tidsalder vi lever i. 

 

Fremtidens arbejdsmarked

Det er svært at spå om, hvordan fremtidens arbejdsmarked bliver, men en ting er sikkert, at der om 10 -15 år vil være himmelvid forskel på den måde vi arbejder i dag versus. Hvordan arbejdsmarkedet ser ud om 10 år.

Det amerikanske arbejdsmarked er allerede ved at gennemgå store forandringer, hvor den såkaldte ”gig economy” er ved at vinde indpas. The gig economy er helt basalt, at der kommer flere selvstændige individer, som ikke er på faste kontrakter i den samme virksomhed. Her vil de i højere grad ”shoppe” rundt mellem forskellige arbejdspladser og tilbyde deres services, til de steder, hvor der er brug for dem.

Det vurderes, at der allerede på nuværende tidspunkt er 40 procent af amerikanske arbejdere inden for IT- branchen, der arbejder på denne måde og der går ikke lang tid før, at trenden for alvor rammer det danske arbejdsmarked.

Fordelen ved denne arbejdsform er, at den selvstændige der tilbyder sit arbejde, vil have stor motivation for at komme ind og give sit besyv med.  Faren for mange virksomheder er, at hvis de får alt for mange projektbaserede medarbejdere på en gang, er der en stor chance for, at noget af virksomhedskulturen vil gå tabt.

Når man ved, at en person kun skal være et sted et par måneder for at gennemføre en specifik opgave, vil man højst sandsynligt ikke prøve at integrere denne på samme måde sammenlignet med en der har skrevet permanent kontrakt med virksomheden.

Fremtidens jobs

Det kan være svært at spå om hvilke uddannelser der er brug for i fremtiden, da teknologien hurtigt kan disrupte en branche, hvis der dukker en ny smart metode op, som effektiviserer de eksisterende metoder. Med en stigende digitalisering og større fokus på udvikling af robotter, vil et godt bud på fremtidige jobs være dem, som ikke kan erstattes af enten en computer, maskiner eller robotter.

Eksempelvis vil der stadigvæk være brug for håndværkere, der kan sætte bedst og billigst døre eller vinduer i.   Med en stigende digitalisering vil der i fremtiden også være brug for folk der kan administrere it-systemer og robotter, hvorfor ingeniører og programmører højst sandsynligt kommer i høj kurs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *