Hvad du skal huske på, før du går fra studerende til jobsøgende…

Er du snart færdig med studiet og sidder du og drømmer dig frem til, når du endelig kan kalde dig selv færdiguddannet? Du er måske fuldt gang med din afsluttende eksamner og har ikke tænkt videre over, hvad du skal have styr på den sidste tid som studerende.
Men du gør klog i at få styr på nogle simple anordninger allerede nu.
I Danmark er du så privilegeret, at du kan få understøttelse, blandt andet mens du leder efter arbejde. Det er dog vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, før du er færdig, så du ikke risikerer at komme i klemme.

Husk tidsfristen

Du skal huske at tilmelde dig en A-kasse senest 2 uger efter endt uddannelse, ellers risikerer du at miste muligheden for dagpenge, indtil du har været fuldtidsbeskæftiget i 3 måneder.

Opsig dit studiejob

Har du et studiejob, som du ikke ønsker at fortsætte med, mens du er ledig, skal du have opsagt dette, før du er færdig med din uddannelse, da du kan komme i karantæne, hvis du først opsiger det efterfølgende.

Billig vs. Faglig

Selvom det i reglen er ligegyldigt, hvilken a-kasse du har, så har de større viden om netop dit fag, hvis du vælger en branchespecifik a-kasse. Derved kan du få nogle mere målrettede tilbud, når du eksempelvis skal i aktivering eller til månedlige temamøder.
Kontingentet til a-kassen varierer ikke det store A-kasserne imellem, det gør fagforeningskontingentet derimod. Det er ikke altid nødvendigt at have en fagforening, men er du nyuddannet, er der meget hjælp at hente hos din fagforening i form af kurser, hjælp til jobsøgningen, kontraktgennemgang og juridisk assistance. Derfor skal du overveje om de tilbud, du får igennem medlemskabet opvejer udgiften. Du kan danne dig et overblik over udvalget og priser her.

Karensperioden

Når du er færdig med studierne, har du en måned karensperiode, hvilket betyder, at du ikke kan få understøttelse i den første måned. Og da SU’en er forudbetalt og dagpengene bagudbetalt, vil der således være to måneder, hvor du ingen penge har.
Hvis du husker at melde dig ind i en a-kasse mindst et år før du er færdig med din uddannelse, undgår du den første måneds karensperiode. Og er du under 30 år, er du oftest fritaget for kontingentbetaling, hvorved det ikke koster dig noget at være medlem.
Du kan også vælge at spare op af eksempelvis dit SU lån. Et SU lån er det billigste forbrugslån, du kan tage, og selvom du ansøger om lånet, behøver du ikke hæve hele det disponible rådighedsbeløb. Det vil sige, at du, eksempelvis et halvt år før studieafslutning, kan søge om et studielån, og så få seks måneders disponibel SU lån til udbetaling før din uddannelsesafslutning.

Jobsøgning og CV

Man siger, at man allerede 3 måneder før sin uddannelsesafslutning bør begynde at sende ansøgninger ud. Det kan måske virke uoverskueligt, når man sidder og fokuserer på sin afsluttende opgave, men hvis du bare afsætter 3 timer hver uge, er du et godt stykke på vej.
Lav et godt brutto CV, der indeholder alle dine oplysninger, som du kan plukke fra, når du laver et specifikt CV til hver stilling. Selvom du skal lave en individuel ansøgning, kan du godt formulere en 2-3 varianter, som du eventuelt kan søge inspiration fra. Derved bliver jobsøgningen betydelig lettere, når du ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang.

Bolig

Bor du på kollegie eller i ungdomsbolig, skal du indenfor 3 måneder finde et andet sted at bo. I de større byer er der rift om boligerne, så du kan med fordel komme din boligmangel i forkøbet ved at skrive dig op på ventelisterne til kommunale boliger f.eks. hos KAB eller FSB.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *